PRENATAL Program

Program za trudnice u Body & Mind Studiju spaja više komplementarnih metoda koja svaka na svoj način doprinosi zdravoj trudnoći i bržem oporavku nakon porođaja. Dinamic Neuromuscular Stabilization (DNS) i STOTT PILATES® glavne su metode ovog programa koje zajednički doprinose pravilnoj mehanici disanja, sigurnoj mobilnosti, optimalnoj stabilnosti, održanju mišićnog tonusa, boljoj cirkulaciji i relaksaciji bez rizika.

Zajedničkom primjenom dobili smo vrlo kreativan i efikasan sistem, bogatog repertoara vježbi, obnavljajućeg i preventivnog karaktera. Program se sprovodi u malim grupama na podlogama, uz primjenu malih rekvizita, a unutar poluprivatnog režima rada, primjenjuju se i Pilates mašine. Sve vježbe ovog sistema osmislili su i modifikovali doktori i fizioterapeuti dotičnih škola, što potvrđuje sigurnost u njihovoj primjeni.

Naš program za trudnice posebnu pažnju posvećuje pravilnom radu dijafragme i mišića karličnog dna, primjerenoj aktivaciji svih stabilizatora lumbalno-karlične regije te stabilizatora ramenog pojasa i vrata. Primjenom modifikovanih vježbi globalnog i lokalnog karaktera tonira se ukupna muskulatura tijela, popravlja držanje, smanjuju bolovi u leđima i vratu, povećava mobilnost i poboljšava balans. Učinci ovog treninga su ugodnija trudnoća i brži oporavak poslije porođaja a uveliko doprinosi i lakšem porođaju.

Body & Mind prenatal program dio je našeg rada od 2003. godine i kroz njega je prošao ogroman broj zadovoljnih trudnica, a mnoge od njih i više puta. Naše vježbe za trudnice vode treneri sa završenom pre i post natal specijalizacijom a mnogi od njih su i sami prošli trudnoću i porođaj, što doprinosi njihovom boljem senzibilitetu u radu sa trudnicama.

POST NATAL Program

Nakon porođaja (postpartum), a posebno u slučajevima carskog reza, epiziotomije, dijastaze rectusa, patološke opuštenosti mišića karličnog dna te prolapsa materice potrebno je krenuti sa modifikovanim režimom vježbe tijela. S obzirom da će mnoge psihofizičke promjene vezane za trudnoću i dalje postojati, nužne su slične mjere opreza prilikom programiranja treninga. Ipak program se kreira različito s obzirom na način porođaja te laktaciju (dojenje). Generalno govoreći ovaj program ima za cilj primarno aktivirati i tonirati duboke pa površinske mišiće abdomena, leđa i karlice te povećati mobilnost kičme i svih zglobova. Nakon inicijalne stabilizacije lumbalno-pelvične regije, blage i sigurne tonizacije te osnovne mobilnosti i stabilnosti, pristupa se laganom dizanju inteziteta uključujući jačanje periferije i centra, podizanje nivoa izdržljivosti te povećanje fleksibilnosti. Tek nakon dobro sprovedenog post-natala može se započeti sa drugim rekreativnim programima višeg inteziteta. Ovaj program najviše koristi sadržaje DNS I STOTT PILATES® metode.

Važno je napomenuti da je u slučaju većih separacija abdomena kao posljedice trudnoće, epiziotomije (hirurški rez međice), carskog reza, spontanog pobačaja, čuvanja trudnoće i dr. obavezno proći post-natal prije početka rekreativnog vježbanja pa čak i u slučajevima da je već prošlo par godina od trudnoće. Svaka trudnoća i porođaj ostave trag na tijelu u obliku neke disfunkcije. Samo posebno dizajniranim i modifikovanim programom moguće je smanjiti prisutne disfunkcije, reaktivirati inhibirane mišiće te napraviti dobru podlogu za sigurno pojačavanje treninga u rekreaciji.

 

FIT MAMA Program

Body & Mind FIT MAMA program obuhvata vježbe jačanja, snage, fleksibilnosti i kondicije. Ovim programom se postiže transformacija tijela, smanjujući udio potkožnog masnog tkiva a povećavajući udio kvalitetnog mišićnog tkiva. Ovaj program uključuje primjenu svih elemenata DNS-a, STOTT PILATES®-a i PROGRESSIVE® kondicionog treninga. Nove majke će poboljšati svoju kondiciju i snagu, popraviti držanje i kvalitet kretanja, izgraditi vitko i tonirano tijelo, poboljšati disanje, svjesnost i samopouzdanje. Rezultati ovog programa su postojani i dalekosežni.