STOTT PILATES® je najcjenjenija internacionalna škola savremenog Pilatesa izgrađena na principima klasičnog učenja i nadograđena novim saznanjima iz teorije treninga i kineziterapije. Naglasak ove metode je na očuvanju prirodnih krivina kičme, stabilizaciji centra tijela i ramenog obruča, neutralnom pozicioniranju zglobova te pravilnom disanju. Balansirajući između mišićne snage i fleksibilnosti, STOTT PILATES® na siguran način će popraviti vaše držanje, smanjiti bolove u leđima i tenzije u mišićima kukova. Ovakvim treningom ćete izgraditi tijelo vitkog mišićnog tonusa, zavidne snage i mobilnosti te nadasve zdravog duha. STOTT PILATES® uključuje trening na podlogama uz veliki broj rekvizita te trening na Pilates spravama (mašinama).

Prema specifičnim potrebama polaznika STOTT PILATES® nudi niz prilagođenih programa sa različitim stepenom intenziteta.

 

STOTT PILATES®je namjenjen:

  • muškarcima i ženama nezavisno o dobu i fizičkoj spremnosti
  • rekreativcima koji žele poboljšati vitalnost kičme i opštu mobilnost tijela
  • sportistima kao prevencija sportskih povreda i poboljšanja sportske izvedbe
  • osobama u rehabilitaciji s ciljem što brže integracije u svakodnevno funkcionisanje kao i podrška u bržem oporavku
  • trudnicama za brži oporavak nakon porođaja i za unapređenje psihofizičkog stanja za vrijeme trudnoće

STOTT PILATES® Matwork

Sertifikovani Pilates program na podlogama (Mat), pri kojem se radi slobodno sa težinom vlastitog tijela sa ili bez dodanih rekvizita. Svrha rekvizita je pomoć pri izvođjenju vježbi ili da posluže kao otpor. Rekvizitidodatno povećavaju snagu, fleksibilnost i balans te doprinose raznovrsnosti treninga. Uz različite lopte i polulopte koriste se valjci, jastuci, rotacioni diskovi, gume, obruči, šipke i loptice, jednoručni tegovi te druge platforme (arc barrel, pilates edge, spine supporter…).

 

 

STOTT PILATES® Machinework

Sertifikovani je Pilates program koji se izvodi na popularnim spravama (Reformer, Cadillac, Chair, Barrels) isključivo u individualnom ili poluindividualnom režimu te uz pratnju sertifikovanog instruktora. Baziran je na anatomiji tijela, biomehanici i spinalnoj rehabilitaciji, te predstavlja jedan od najučinkovitijih programa treninga danas. Temeljit i nadasve precizan, dovešće vas do optimalnih koštano-mišićnih performansi i u kratkom vremenu povećati snagu, gipkost i izdržljivost tijela. Prednost Pilates sprava jeste što otpore pružaju opruge, zbog čega je opterećenje na mišiću kroz cijeli pokret što utiče na njegovo jačanje i izduživanje, a pri čemu nema nikakvog opterećenja na zglobove.

Ovaj program angažuje cjelokupnu muskulaturu tijela s fokusom na duboke posturalne mišiće, čime se postiže mobilnost i stabilnost kičme te stabilnost kukova i ramenog obruča. Rezultati ovakvog programa su povećanje ukupnog tonusa, neutralno pozicioniranje tijela, pravilnije i efikasnije kretanje te smireniji um.

REFORMER GROUP Class

Kombinacija Pilatesa na podlogama i na Reformerima koji se odvija u malim homogenim grupama sumirajući benefite oba programa zajedno. Ovim programom se popravlja držanje i kretanje tijela, povećava se snaga, izdržljivost, mobilnost i kondicija. Osim povoljnih uticaja na estetiku i funkcionalnost tijela, ovaj program pomaže u koncentraciji, fokusu i emotivnoj stabilnosti.

 

NAPOMENA: Stott Pilates® se trenira isključivo u čarapama!