Body & Mind temelji svoj sistem na individualnom i cjelovitom pristupu visokog standarda. Individualni način rada nam omogućava korištenje svih naših znanja i vještina, kao i potpune personalizacije, što u mnogome utiče na efikasnost i dosege istih. Naši vrhunski treneri, zajedno sa drugim stručnjacima, koncipiraju, provode i valorizuju individualne programe. Na samom se početku rada sa klijentom trener provodi individualno upoznavanje sa njegovim ciljevima, te niz PROGRESSIVE® testova koji uključuju: mjerenje antropoloških karakteristika, testiranja statičke i dinamičke posture, te testovi snage i motoričkih sposobnosti. Skladno ukupnosti dobijenih informacija formiraju se personalizirani Body & Mind programi te se po potrebi definišu programi ishrane i suplementacije. Učinkovitosti treninga pogoduje i neposredna interakcija između instruktora i klijenta, u kojoj se postiže veća koncentracija i preciznost klijenta te bolja kontrola i usmjerenost trenera. Program treninga, rezultati i postignuća klijenata bilježe se i ocjenjuju u njihovim ličnim kartonima.

Individualni (privatni) treninzi održavaju se kao privatni (1 osoba) ili polu-privatni (2-4 osobe) treninzi. Sam sadržaj i metodologija treninga određuje se u skladu sa ciljevima i mogućnostima klijenta, a skladno programskom rješenju trenera. Načelno sva znanja, modaliteti rada i tehnologije, mogu biti uključena u individualne programe. Osim programa na podlogama sa vlastitim tijelom i velikim dijapazonom različitih rekvizita (lopte, polulopte, nestabilne i stabilne baze, slobodni tegovi, šipke, obruči, rotacioni diskovi, CORE-X, TRX,…), klijenti individualnih programa u svojim treninzima koriste sve Pilates mašine i druge fitness trenažere.

Pilates mašine nam daju mogućnost potpunog individualiziranja treninga, jer se adaptiraju tačno po potrebi svakog pojedinca, kako u postavkama same mašine, odnosno količine otpora, tako i u odabiru vježbi. Sofisticirane i profesionalne STOTT PILATES® mašine svojim imenom, kvalitetom i modernim izgledom doprinose ekskluzivnosti ovog programa.

Osim u rekreaciji, gdje zdravi reakreativci žele bolje i veće rezultate, individualni treninzi nužni su u post-rehabilitaciji i rehabilitaciji te u kondicionoj pripremi sportiste. Stoga i ne čudi da individualne treninge vode najkvalifikovaniji treneri sa dugogodišnjim trenerskim iskustvom i kontinuiranim specijalističkim obrazovanjem.