Yoga u prevodu znači sjediniti, povezati; čime se misli na uravnoteženost tijela, uma i duha. Svojom dubinom ona pozitivno utiče na tjelesno, mentalno, duhovno, ali i društveno zdravlje čovjeka. Yoga asane čine niz psihosomatskih vježbi koje jačaju i usklađuju djelovanje tijela i uma, prilikom čega se velika pažnja daje tehnici disanja te koncentraciji na pokret. Yoga obuhvata niz vježbi jačanja, istezanja i  disanja te nema nikakvu vjersku ili ideološku konotaciju.

 

Dobrobiti Yoge

  • povoljno utiče na mišiće i zglobove, povećavajući snagu i fleksibilnost
  • produbljuje i osvješćuje disanje
  • pospješuje cirkulaciju i metabolizam
  • povoljno utiče na živčani i limfni sistem, sve organe i žlijezde
  • poboljšava ravnotežu
  • uravnotežuje um, povećavajući sposobnost koncentracije i vizualizacije
  • osvješćuje kretanje
  • opušta, regeneriše i energizuje.

Yoga je namijenjena:

  • rekreativcima oba pola kao jedinstven trening za duh, um i tijelo ili kao dopuna drugim treninzima
  • svima koji žele povećati nivo energije
  • profesionalnim sportistima pri razvoju koncentracije, fokusa, respiratornog kapaciteta, fleksibilnosti i snage.

Vinyasa

Vinyasa je dinamičan stil Yoge koji se razvio iz Ashtange, temelji se na povezivanju daha i pokreta u fluidan i kreativan niz položaja. U toku treninga stvara se neprekidan “flow” asana koji dovodi do duboke koncentracije i zaustavljanja misli, stoga se s pravom naziva i “meditacija u pokretu”. Kroz svijest o dahu dostiže se lakoća pokreta, na Yoga prostirci i u svakodnevnom životu. Tijelo postaje fleksibilno, um smiren, a duh snažniji. Preporučuje se za naprednije vježbače.

 

Ashtanga

Ashtangu je početkom 20. vijeka razvio veliki guru T. Krishnamacharya. On je prenio svoje znanje svom učeniku K. Pattabhi Joisu koji je sve do 2009. podučavao tu istu metodu na svom institutu za Ashtanga Yogu u Mysoreu (India) te je prenio ovaj stil hiljadama Yoga studenata iz cijeloga svijeta. Power Yoga, Vinyasa Flow i drugi dinamični stilovi temelje se na prve tri serije Ashtanga Yoge. Temelj Ashtange jeste povezivanje daha i pokreta u niz asana (vinyasa) koje se uvijek izvode istim redoslijedom. Pokriva srednji do naprednog stepena intenziteta.

 

Hatha

Hatha Yoga čini prvih pet stepeni Raja Yoge (Yame, Niyame, Asane, Pranayama, Pratyahara) i bez znanja Hatha Yoge vrlo je teško postići kontrolu nad umom, tj. Raja Yogu. Naziva se još i “Yoga ispod obrva”; jer se bavi fizičkim tijelom i energijama, vježbama za pročišćavanje tijela koje smiruju um i disciplinuju tijelo. Uključuje tehnike bandhi, mudri i kriya. Tradicionalna Hatha Yoga izvodi se kroz slijed Pozdrava Suncu i nekoliko osnovnih asana u kojima se zadržava duže vrijeme. Onom ko je ispravno i doslijedno izvodi daje savršenu samospoznaju, odlično zdravlje, dugoživotnost, unutrašnju snagu i vitalnost.